Chemobrein:

‘Als je  geen chemo hebt gehad begrijpt je niet echt wat een chemobrein is.
Mijn kankerbehandeling is al even achter de rug, maar het chemobrein blijft. Ik erger me niet meer aan de vergeetachtigheid die daarbij hoort, oplossingen zoeken wel.

Gaat het me in de toekomst wel lukken?? Voldoende concentratie opbrengen want ik weet niet hoe het in de toekomst gaat evolueren.  Ik vraagt het me allemaal af omdat ik volgend academiejaar opnieuw terug wil gaan studeren.

Soms ben ik hier wel angstig rond, omdat ik snel al eenvoudige 'dagdagelijkse' dingen vergeet.
Vroeger geraakte ik soms in één gesprek meermaals de draad kwijt en moest ik een tijdje tussenlaten om dan weer terug verder te kunnen gaan waar ik was gebleven.


Een gevolg van de chemotherapie die ik 1,5 jaar geleden heb ondergaan voor de lymfeklierkanker. Chemobrein heet dat dan. Regelmatig heb ik daar nog wel eens last van, soms kan het eens voorvallen dat ik met iets bezig ben en even daarna niet meer weet wat ik aan het doen was/ging doen. 

Kort na de chemo was het zelfs nog erger. Omdat het dan veel vaker voorkwam maar ik ergerde me er ook veel sneller aan omdat ik niet goed wist wat ik eraan kon doen en of er tips voor waren. Heel frustrerend soms.

Ikzelf denk vaak dat het niet normaal is dat ik belangrijke zaken of iets kleins vergeet, gelukkig begrijpen de meeste personen rondom me het wel. Jammer genoeg geldt dit niet voor personen die het niet weten hoe het voelt om dit te hebben doorstaan of die verder van me weg staan.

 

Ik hoor dan vaak wel eens dat zij er ook last van hebben, omdat ze een druk leven hebben en ook iets vergeten of dat de leeftijd meespeelt.  Dat is niet vergelijkbaar met iemand die chemo heeft gekregen. Hieraan een uitleg geven doe ik vaak niet meer omdat ik merk dat het 'meestal' niet opbrengt en me teveel energie kost.


Om men geheugen te trainen pas ik een aantal zaken toe dat ik vroeger niet deed om dit zoveel mogelijk te beperken. Jammer genoeg is de frustratie soms nog wel eens aanwezig maar dan probeer ik er anders mee om te gaan. Wat ik nu toepas is regelmatig iets opschrijven wat ik nog moet vragen/doen, meerdere keren herhalen in men hoofd of men geheugen te trainen met bepaalde oefeningen voor te memoriseren.


Ik merk wel dat men geheugen stilletjes aan hieraan aanpast en iets meer onthoudt. Als ik ergens naartoe moet rijden en ik ben er nog nooit geweest met de auto, schakel ik eerst men navigatie in. Op de terugweg probeer ik het te onthouden hoe ik ervoor was gereden met de auto. Zo'n zaken helpen me wel, omdat dit vroeger ook vanzelfsprekend bij me ging. Is ook goed voor men oriëntatievermogen en hersenen te trainen. 

 

 Daarnaast probeert ik ook meer een patroon in men dagdagelijks leven op te bouwen. Zo train ik men hersenen meer en meer dat een aantal elementen bij elkaar horen of opvolgen . En dan was er nog een iets maar dat kan ik me even niet meer herinneren.


Ook probeer ik de vermoeidheid aan te pakken:
Met de concentratieproblemen heb ik al me leren omgaan. Jammer genoeg bepaald de vermoeidheid hierin ook een rol. Als de vermoeidheid die dag meer aanwezig is, is het veel moeilijker om me te concentreren. Ik probeer nu meer gezonder te eten, vooral groenten en fruit en ook al eens sneller te voet gaan of gaan fitnessen. Eerst leek dat omgekeerd te werken: ik was precies vermoeider dan ervoor. Als je het even volhoudt, merk je na een tijdje wel verschil.


De vermoeidheid en het chemobrein is vaak nog aanwezig in het dagdagelijkse leven.  Wat ik wel moeilijk vindt is dat ik op voorhand nooit kan inschatten of de concentratie wel gaat lukken en alles zou kunnen onthouden.

Hierrond ben ik wel wat bezorgd voor als ik terug ga studeren. Ik hoop als ik het uitleg dat de personen er begrip voor kunnen opbrengen en meelevend zijn. Ook wil ik men traject meer spreiden, zolang ik het maar kan proberen want anders weet ik nooit of het me gelukt zou zijn. 

 

(originele versie te vinden door op onderstaande link te klikken: jan. 2020)

https://www.kankercounteren.be/%E2%80%98wie-geen-chemo-kreeg-begrijpt-niet-echt-wat-een-chemobrein-%E2%80%99