Buddytraject:

Geschreven door: Sofie Moens

 

Even voor kerst in 2018 werd ik gematcht met Shana via de Buddywerking van Kom op tegen Kanker. Een eerste kennismaking was samen met Katleen van de Jongerenwerking, nadien zagen we elkaar terug tijdens de film Mary Poppins Return. Het was onmiddellijk duidelijk dat je een Disney-fan bent!

De weken na Nieuwjaar 2019 waren spannender, je had de angst om te hervallen… Je durfde hier open over te praten en wou dan ook regelmatig jouw emoties vertellen. Waar ik alle begrip voor had. Gelukkig bleek je toch niet hervallen te zijn en kon je gerust terug verder gaan met het opbouwen van je herstel. En dat deed je vollenbak!

 

Hierdoor deed je onder meer aan revalidatie in het UZ Gent, begon je te fitnessen en leerde je het avontuurlijke Outward Bound (Obbaya) kennen. Met hen trek je regelmatig naar de Ardennen op een actief en ontspannende trip! Na zo een trip was ik steeds benieuwd naar je verhalen, om zo te horen waar je kracht uithaalt, elke keer opnieuw!

Wat ik ook fijn vond is dat jij de activiteiten meestal uitkoos en plande. Zo gingen we bijvoorbeeld naar het lichtfestival in de Zoo en het Rivierenhof van Antwerpen. Je maakte telkens een heleboel foto’s omdat het steeds fascinerend was om te zien. Ik zag dat je ervan genoot. Ook het klankschalenbad blijft me bij. Het was op een verlaten plaatsje, maar de geluiden gingen door merg en been. Heel speciaal hoe zo een meditatietechniek je in beroering kan brengen. Het is fijn om te zien dat je zo openstaat voor allerlei methodieken die je kunnen aansterken, je verruimde je eigen wereld en betrok mij daarbij om die eerste stappen te durven zetten. Ik ben blij dat ik hiervoor jouw buddy mocht zijn.

 

Natuurlijk werd het je soms ook te veel, maar hier probeerde je steeds open over te communiceren en te ventileren. Zo sms’te en belde je regelmatig om alles te kunnen uitdrukken in woorden wat je had ervaren. Ik geef toe dat het soms heel indringend kon zijn, maar langs de andere kant, was het ook fijn om te zien hoe je woorden zocht voor zo een moeilijk te omschrijven gevoelens en angsten. En het is nog met meer deugd dat ik kijk naar hoe je zelf steeds meer en meer het heft in eigen handen aan het nemen bent. Mensen kunnen stapjes vooruitgaan, maar jij verzet echt stappen. Of zoals de slogan bij het 30-jarig bestaan van Kom op tegen Kanker luidt: Mensen verzetten bergen.

Om nu nog even stil te staan bij je engagement voor Kom op tegen Kanker. Je bent een soort ambassadrice geworden. Je maakte kennis met Kom op tegen Kanker tijdens de vakantieweek aan zee voor de jongvolwassenen. Nadien stond je open om een buddytraject aan te gaan, waarna je je nu ook inzet voor de klankbordgroep. En daarnaast kunnen ze zich elke keer op de ontmoetingsdagen verwachten aan jouw aanwezigheid, met het nodige enthousiasme!

 

Shana, ik ben je oprecht dankbaar om je te leren kennen. Je hebt me veel doen inzien over wat kanker met iemand kan doen. Daarnaast heeft het mezelf ook doen groeien, omdat elk contact met een waardevol iemand mezelf de kracht geeft om mensen te mogen zien openbloeien en de teugels van hun leven terug in handen te nemen. En dat laatste heb ik bij jou zien gebeuren. Jij wilt gaan in het leven, op je eigen tempo en met je eigen karakter dat gesterkt is doorheen de tijd!

 

Ik ben er zeker van dat je fier mag zijn op wie je nu bent en naar wie je nog wilt verder groeien. Het woord ‘groeien’ is zeker van toepassing, want dat is wat je doet. Je kiest een kiempje, iets waarvoor je jou wilt inzetten en dat doet je met al je energie die je op dat moment kan bieden. Je bent ook een houvast voor vele anderen die het niet gemakkelijk hebben en niet weten wat hen kan helpen. Jij hebt ervaring met diverse maatschappelijke thema’s en organisaties, waardoor jij een goede aansluiting vindt bij velen én hen hierdoor ook goed kan bijstaan en doorverwijzen. Daarnaast ben je zelf ook niet bang om aan te geven hoe je je voelt en waar jij nood aan hebt. Heel sterk dat je dit durft aan te geven. Ik hoop dat deze website jou veel positieve reacties brengt. Zodat deze jou een hart onder de riem steken en je energie geven om volop te blijven gaan!

 

Links: Sofie (Buddy)

rechts: Shana (mezelf)

 

https://www.komoptegenkanker.be/wat-we-doen/zorg/buddywerking

 

Coördinator Buddywerking: Katleen Schiepers

Ben je tussen 17 - 35 jaar (en ook kanker gehad?). Voor meer info/interesse in een buddy:

buddy@komoptegenkanker.be