(Her)ontdekken!

(Geschreven door Saskia Nauwelaerts)

 

 

Op de vraag van Shana om een getuigenis te doen over OBBAYA voor deze website waarmee ze andere mensen inspireert, kan ik alleen maar voluit ‘JA’ op zeggen.
Ik ben Saskia en ben blij al 5 jaar voor Outward Bound te werken.  In mijn job als procesbegeleidster breng ik mensen in groep letterlijk en figuurlijk samen in beweging met de mogelijkheid via avontuurlijke activiteiten in de natuur samen te groeien.
Een collega startte 10 jaar geleden met programma’s voor mensen met en na kanker omdat ze geloofde dat onze manier van werken een verschil kon maken voor mensen die door kanker (vaak) het vertrouwen in hun eigen lichaam (tijdelijk) kwijtspeelden. En die overtuiging gaf ze me door, in het bijzonder voor AYA’s. 
De impact van kanker op het hele leven én op de directe omgeving is vaak heel groot.  Vanaf het eerste programma viel me direct de diversiteit op, aan kankers, maar ook aan verhalen, aan leeftijden, aan manieren van omgaan, aan gevolgen van de ziekte… Het meest was ik onder de indruk van de veerkracht van de mensen en de deugd dat deelnemers hebben van het lotgenotencontact, hoe divers de ervaringen ook zijn. 

Tijdens de Obbaya-meerdaagse in de Ardennen (2019) zie ik mensen samen uitdagingen aangaan en plezier maken en ook (soms pijnlijke) ervaringen delen rond het leven met/na kanker en hierin herkenning en ondersteuning vinden bij elkaar.  Via de activiteiten botsen mensen op grenzen, ze herontdekken  ook vergeten kwaliteiten en krachten. Door (terug) in beweging te komen, voelen velen hun lichaam (weer) beter aan en gaan ze zich beter in hun vel voelen.  En ik hoorde ook al meermaals dat AYA’s genieten van de verantwoordelijkheid die ze krijgen, wat soms in contrast staat met de periode van verplichte zorg en afhankelijkheid in het ziekenhuis. Het raakt me telkens opnieuw als deelnemers aangeven met de inzichten en ervaringen die hun lichaam niet meer vergeet, anders in het leven te staan.

En daar ben jij, Shana, niet het minste voorbeeld van.

Vanaf het eerste OBBAYA programma was je erbij.  Vanaf de eerste seconde herkende ik een levensenergie waarmee jij uit het leven wilt halen wat erin zit. En dat word je niet zomaar op een dienblad aangeboden, zoals je zelf mooi vertelt in je inleiding en ook in de getuigenis van jouw Obbaya-programma, die integraal te lezen is op deze website. En met die getuigenis deed jij afgelopen winter (2019) - met je speleohelm onder de arm – 60 mensen warm en koud tegelijk krijgen.  Om daar te staan die dag, passeerden de nodige twijfels en onzekerheden onderweg, maar stap voor stap ging je ze aan en daar stond je dan!  Ik bewonder je hele tocht tot nu, je veerkracht, het lef om obstakels onder ogen te zien en te blijven zoeken naar balansen om goed te doen voor jezelf en er te staan voor anderen, hen te ondersteunen en te inspireren…
Ik zei in het begin al dat ik er energie van krijg om mensen te mogen zien groeien…
Blij dat ik hier af en toe getuige van mag zijn!

Veel succes met wat er nog allemaal op je pad komt.
Met vol vertrouwen!

Saskia

 

 

Saskia Nauwelaerts:
Senior Facilitator Outward BoundTM Belgium

 

https://www.outwardbound.be/nl/obbaya