Een hartverwarmend broodje kan wonderen doen: 

(Bart Goethals)

 

Een tijdje geleden kampte Bart met een depressie waarin hij 2 jaar lang zoekende was om met allerlei zaken terug mee te leren omgaan. Hiervoor volgde hij een tijdje therapie om hierop antwoorden te kunnen vinden, door deze te volgen vond hij bepaalde waarden terug die vroeger belangrijk waren voor hem van voor de depressie  en nu terug in het dagdagelijkse leven toepast. Hij is wel nog steeds bewust van wat hij toen geleerd heeft en hierin ook op tijd zijn grenzen aangeeft. Eén daarvan is broodjes bakken in zijn bakkerijtje dat hij zelf heeft geïnstalleerd in zijn tuintje, hier kan je ook gezellig vertoeven en genieten van de geur van vers brood. Vroeger was dit beperkt om enkel in persoonlijke omgeving te doen, nu deelt hij deze passie met iedereen. Omdat hij deugd heeft voor hun er te zijn en dat zij ook hun verhaal kunnen delen, dit helpt ook bij zijn eigen proces.

 

De passie die hij toont en heeft door deze broodjes te bakken en deze persoonlijk te overhandigen (broodje in vorm van een zonnetje, hartje/lachend gezichtje op een rond broodje getoverd, …) geeft je automatisch al een warm gevoel als je dit overhandigd krijgt en ook vooral dat je er niet alleen voor staat. Doorheen dit al jaren te doen heeft hij ook al wat contacten opgebouwd (eerst bij personen die hij van vroeger al kende  stap voor stap begonnen), nieuwe doelen waar hij zich voor inzet omdat hij de juiste persoon is op de juiste plaats en de contacten die hij al had opgebouwd ook kan doorgeven/verderzetten. Je kan bij hem voor eender welk terecht/broodje ontvangen: iemand verloren hebben, ernstig ziek geweest zijn (of nog zijn), psychische kwetsbaarheid, echtscheiding, … kortom voor ieder van ons staat hij klaar (iedere zaterdag gaat hij op zijn broodjesronde om iemand blijf te maken), zijn deur staat altijd open om een praatje te maken. De broodjes die hij bakt, doet hij in mate van het mogelijke liefst alleen omdat hij dan zelf kan organiseren wanneer hij wat kan plannen en uitvoeren, en als het eens teveel is ook op tijd voor hemzelf hierin rust kan nemen.

 

Hij zet zich ook in (of heeft hem hiervoor al ingezet) voor heel wat mooie, hartverwarmende doelen. ALS (Een hart voor ALS), Iedereen tegen kanker, Kom op tegen Kanker, Lost & Co (rouw en verlies rond ziekte, verlieservaring, …), zondagskind (rouw en verlies: ouders van jonge kinderen die gestorven zijn/kanker hebben gehad), 1813 (depressie en zelfmoord).

 

ALS heeft hem ook als persoon geraakt omdat hij hierin 2 personen heeft gekend die hier ook aan overleden zijn, daarom was dit 1 van zijn eerste goede doelen waar hij zich voor inzette samen met Iedereen tegen kanker voor De Warmste Week. Dit deed hij door zelfgemaakte koekjes en broodjes te bakken en hiervan de opbrengst te doneren.  Hij heeft dat 2 jaar achter elkaar gedaan, ongeveer zo’n 4 jaar geleden.

 

Vorig jaar heeft hij zich voor De Warmste Week ingezet door geld in te zamelen voor 1813 (zelfdoding en preventie), dit kan je in onderstaand filmpje alvast bewonderen:

https://actievideo.dewarmsteweek.be/Upload_-_20_January_2020_-_03-34-28_tt_-_5df7a66924aa9a0008334189_-_32.mp4?fbclid=IwAR1zl-ADUtiYLx3E9w132ShUBKONWWSkESUdDFVLpYIhJxRRDVG-06P8VRc

 

Bij één van deze doelen was er ook een soort van deadline aan verbonden: hij moest een €250 ophalen (Iedereen tegen kanker) en dan ging hij een bezoekje brengen aan een palliatieve afdeling (wel te verstaan met deze hartverwarmende broodjes) om deze personen een hart onder de riem te kunnen steken en het verplegend personeel deelt deze dan ook graag uit (als ze het hebben versneden). Bart bleef niet bij de pakken zitten en heeft zijn doel hierin ook behaald. Af en toe brengt hij nu (2020) nog eens een bezoekje op een palliatieve afdeling: A.Z. Sint Blasius in Dendermonde/Sint Lucas in Gent, hierin hebben ze hem ook eens een dag gevolgd (kan je in onderstaand filmpje bewonderen) hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Door dit regelmatig nog toe te passen krijgt hij er ook heel veel van terug: voldoening, warmte, energie, veerkracht en drijfveer om dit te blijven doen.

 

https://www.een.be/iedereen-tegen-kanker/hartver-warme-nde-bakker?fbclid=IwAR0VnP8t2HJ8ho_2oUBHEV7V_f6gt-fXSEjI-VtKBt6Ho2jCf6YwjKVU6Ug

 

Komend jaar (2020) wil hij voor alle bovenstaande doelen zich blijven inzetten, hij is ook heel gepassioneerd en besteed hier dagelijks energie, liefde, warmte en tijd in. Voor Lost & Co gaat hij dit jaar ook mee gouden dozen verkopen om personen die iemand verloren zijn zelf ziek zijn geweest, ziekte getroffen zijn en ermee omgaan kan de omgeving (of aan jezelf) deze doos schenken. Dit doet hij samen met één van zijn broodjes en boekjes die hij zelf heeft geschreven over wat hij het afgelopen jaar heeft gerealiseerd en voor heeft ingezet (geeft hij gratis erbij). Of broodjes bakken en deze opbrengst aan zondagskind schenken (kluisterconcerten in Latemse Kluis). Achter elk doel heeft hij wel een motivatie om zich hierin te geven. Aan inspiratie en motivatie geen gebrek!!

 

Geschreven door: De Smet Shana